Friday, August 25, 2023

Zomervakantie 2023 dag 13

 Als je nieuwe wandelschoenen hebt, moeten die natuurlijk wel getest worden en aangezien het over de bergschoenen van Mr. X ging (volgende week weer naar school en introductiekamp), zocht ik een wandeling uit met flink wat hoogteverschil.

In Sweikhuizen is een stukje bos van Natuurmonumenten, mooi maatje voor een korte training en maar net iets verder rijden dan de golfbaan van Echt-Susteren waar we nog wat spullen uit onze garage naar toe moesten brengen. (L. Geeft daar golfles)

Wist je trouwens dat bij Echt-Susteren ons land maar 4,5 kilometer breed is en je dus binnen een uur van Duitsland naar België kunt wandelen?

Eenmaal aangekomen bij natuurtransferium Biesenhof besloten we niet de route van natuurmonumenten te lopen, maar het iets kortere ommetje Sweikhuizen. Dit in verband met de voorspelde zware onweersbuien.

Vanonder de appelbomen (parkeerplaats) liepen we al snel door het rivierdal van de Geleenbeek, meteen leuk. Vervolgens het bos in en flink omhoog. Op de kaart kun je op de hoogtelijnen zien dat het hoogteverschil totaal ruim 50 meter is.

Na het bos liepen we over het plateau en over smalle paadjes tussen percelen door. Even later tussen de huizen door het dorp in.

Al snel ook het dorp weer uit en nog even een langs een bordje met gedicht. Bijzonder altijd dit soort dingen onderweg. Na wat akkers links en rechts met maïs en aardappelen ging het weer naar beneden. Een klein paadje met wat hekjes om je door te wurmen en vervolgens langs de akker verder te lopen.

We hielden het niet droog en als is het jas dan fijn, het was nog wel erg warm en dus lekker zweten in de jas. Niet helemaal okselfris eindigden we in het restaurant Biesenhof, een oude carré-hoeve, waar ridders woonden in de 13e eeuw. Verder was het overigens geen rustige buurt lazen we onderweg, want er werden hier bokkenrijders berecht en geëxecuteerd.

De vlaai kon natuurlijk niet uitblijven: kersen met schuim en chocolade.
Dat smaakte heerlijk.

Een wandeling van nog geen twee uur, maar je waant je even in een andere wereld. Lopend op de kleine paadjes waan je je ver weg. Tegelijkertijd was de bewoonde wereld dichtbij. In het open veld kon je ver kijken en was er veel industrie te zien. Ik vind altijd wonderlijk dat deze twee werelden zo dicht bij elkaar kunnen bestaan. Goed om dat af en toe op te zoeken.

En de schoenen? Die zijn goedgekeurd.

Groet, Françoise







No comments:

Post a Comment