Wednesday, August 7, 2024

Vakantie 2024 Dag 14

 Deze 14e dag was toch echt wel de laatste vakantiedag. Met mooi weer in Den Haag en ik liet me verwennen met een gezichtsbehandeling en bij de kapper. Beide een cadeautje van mijn moeder. We konden heerlijk buiten eten: salade, een kaasje, worstje, kersen en nog smeerseltjes. Een goed vakantiegevoel. Ik maakte helemaal geen foto's, dus vandaag maar een keertje zonder...

Op dit moment zit ik aan mijn bureau en is het enigszins een chaos om mij heen. Computerklusje hier, klusje daar. Stapel met tijdschriften, een rijtje schoolboeken (voor mezelf), ideeën op allerlei blaadjes. Een doosje met kleine cadeautjes voor in de klas (voor als er jarigen langskomen). Ik lees mijn mails door met informatie van school, tekende mijn contract, leverde mijn portfolio in en kan dus weer wat afstrepen van mijn to-do-lijstje.

Ondertussen moest mijn fiets nog voor een onderhoudsbeurt en heeft die van Mr. X een erge lekke band. Onze vaste fietsenmaker op vakantie, dus belde ik een nieuwe...binnen een kwartier waren de fietsen opgehaald, kreeg ik een offerte en zijn ze morgenmiddag klaar. Kijk, daar houd ik nou van voor dit soort dingen. Niet zo'n fietsenmaker die zegt: "over 2 weken heb ik wel tijd voor die lekke band".

En aangezien de milieustraat vanmiddag open is, ga ik ook nog wat dingen met stekkers en dingen van karton wegbrengen. Dat scheelt weer wat ruimte in de garage en altijd weer fijn als het gedaan is. 

Al die klusjes maken mijn hoofd wat leger...en dan kan ik me helemaal gaan richten op het nieuwe school jaar. Collega's komen terug van vakantie en  morgen heb ik een overleg met de "oude" leerkrachten en gaan we vast met tafels en stoelen sjouwen...kortom het gaat beginnen.

In een van de reacties vroeg iemand zich af of die vrije school niet veel te vrij is...Ik kan je verzekeren dat de vrije school zeker niet vrij is. De naam is in deze tijd eigenlijk niet meer zo handig, want zet mensen vaak op het verkeerde been. De term vrij werd gebruikt toen de school nog vrij was van (veel) overheidsbemoeienis. De school volgde geheel zijn eigen curriculum om kinderen te onderwijzen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen. Als je in deze tijd subsidie wilt ontvangen, moet je je conformeren aan de eisen van de overheid met de gestelde doelen en toetsen. Dat wringt wel eens en de scholen zoeken daarin de best mogelijke weg. Natuurlijk wordt er gerekend en gespeld, is er Engels en zijn er vakken als geschiedenis en aardrijkskunde. De manier waarop dit klassikaal wordt aangeboden is vaak wat anders dan in het reguliere onderwijs en vooral de manier waarop de lesstof eigen wordt gemaakt, wijkt af.  Er zijn nog nauwelijks digiborden en computers te vinden, wel een schoolbord waar de leerkracht een mooie tekening op maakt. Een klein kunstwerk voor de leerlingen. 

Ik ga daar vast nog wel meer over vertellen, maar de creatieve werken zijn op mijn blog het beste in beeld te brengen. Een woordspelletje, liedje of hoe vertel ik een verhaal, laat zich wat moeilijker vangen in tekst.

Voor nu genoeg geblogt, er staat nog wat quilterigs op mijn to-do-lijstje. Dit was meteen mijn laatste vakantieblogje...

groet, Françoise


Tuesday, August 6, 2024

Vakantie 2024 Dag 12 en 13

Over de zondag valt niet zo veel te melden. Beetje sporten, lezen, breien, de was en de Spelen volgen. Geen foto’s op interessante verhalen. Dus sloeg ik een dagje over met schrijven en neem jullie meteen mee naar de maandag. Ook niet heel spannend, maar iets meer actie!

Een bezoekje aan Den Haag hoort er natuurlijk ook bij. Mr. X laten ons verwennen en we praten weer even bij. Mijn moeder vindt het heerlijk dat ik juf wordt en ik krijg veel tips, adviezen en wijze raadgevingen. Als oud-handwerkleerkracht en schoolleider van de vrijeschool in Rotterdam kan ze dat uitstekend.

Ondertussen krijg ik een appje van een collega: of we deze week, donderdag of vrijdag de overdracht zullen doen. En ze kunnen met dan ook helpen met het inrichten/ordenen van de klas. Prima, natuurlijk, al dacht ik dat ik vanaf maandag verwacht werd, maar dat was niet heel precies afgesproken. Mijn “vakantie” is dus iets korter dan ik in mijn hoofd had, maar kan eigenlijk ook niet wachten en alvast schuiven met tafels en stoelen is een goede voorbereiding.

We bleven slapen in Den Haag, na een zinderend sportavondje voor de buis, waarin we keken naar de bloedstollende, hartslagverhogende finale van het 3x3 basketbal. Wat een snelle sport! Ik voorspelde dat ik wel vroeg wakker zou zijn door het geschreeuw van de meeuwen, maar ik moest het niet interpreteren als gekrijs, maar als hun lied. Ik vanmorgen eens goed geluisterd, maar een verhaal heb ik er niet in kunnen ontdekken. Tijd om op te staan, er wacht zo dadelijk een croissantje.

Fijne zomerdag gewenst, Françoise


Sunday, August 4, 2024

Vakantie 2024 Dag 11

 De zaterdag was een dag vol was, beetje rommelen, veel sport kijken en nog meer sport kijken en al mijn aantekeningen, mail etc. doornemen.

En voordat ik het was, was ik de hele avond bezig met de eerste schoolweek plannen. Ideeën opschrijven voor kennismakingsspelletjes, een nieuw liedje aanleren, knutselactiviteiten en struinde ik rond op het internet om te onderzoeken wat cola-woorden en taxi-woorden zijn. In de overdracht kom ik allerlei termen tegen die voor een doorgewinterde leerkracht vast bekend zijn, maar voor mij nog niet.

Er zijn rekenmethodes en taalmethodes...en er worden termen gebruikt die wij vroeger niet gebruikten en mr. X thuis nooit verteld heeft. En zo wordt mijn vragenlijstje steeds wat langer, maar krijg ik ook meer inzicht hoe het jaar, de weken en de dagen worden ingericht. Kortom, een project dat nu eerst maar eens tot Kerst loopt met doelen per maand, week en dag.

Mijn bureau is een chaos van papier, mappen en losse blaadjes met aantekeningen. Gelukkig is er ook nog wat gezelligs te vinden:



groet, Françoise

Saturday, August 3, 2024

Vakantie 2024 Dag 10

Een beetje donkere foto’s op deze zaterdagochtend. Het is heel grijs buiten en daarmee nog niet echt goed licht. Dag 10 van mijn vakantie was de laatste dag van de cursusweek en na de lunch was de cursus afgelopen. In de ochtend nog de laatste lessen o.a. met vormtekenen. Dit is een van de vaklessen op de vrije school en daarmee ontwikkel je het ruimtelijk inzicht. Een goede voorbereiding op machinaal quilten, want daar moest ik natuurlijk gelijk aan denken. (En ik had meteen inspiratie voor de workshop machinaal quilten)
Niet alleen met een hoofd vol, ook met mijn handen vol ging ik weer naar huis, en ik realiseerde me hoeveel we hebben gedaan deze week. Tot slot kreeg ik nog een certificaat, die kan ik mooi toevoegen aan mijn portfolio. Deze ga ik dit weekend afronden.

Altijd gek als dan opeens zo’n week is afgelopen en iedereen zijn eigen weg gaat. In mijn geval eerst terug naar de camping om de tent af te breken en alles in te laden. Het zweet liep over mijn rug en ik was heel blij met airco in de auto daarna. Gelukkig verliep mijn reis vlot (dat was anders de andere kant op) en kon thuis alles weer uit de auto (nog een keer zweten) en plofte ik daarna op de bank. Ik vertelde mijn verhalen, schakelde over op de Olympische Spelen en viel heel vroeg in de slaap.

De hele nacht kwamen er flarden van liedjes langs in mijn slaap, vooral het drakenliedje was hardnekkig. Ik denk dat ik toch maar een draakje moet gaan breien komende week, dan gaat het er vast wel uit. Nu maar eens alle tassen uitpakken (welke boeken heb ik ook alweer gekocht), de wasmachine aanzetten en boodschappen doen.

Groet, Françoise






Friday, August 2, 2024

Vakantie 2024 Dag 9

Op de laatste volle dag werd er nog meer geleerd, werden drempels genomen en gingen we met speksteen aan de slag. Nooit gedaan en wat leuk om te doen. Vooral de verrassing wat er dan ontstaat en welke kleuren het heeft als er na het polijsten met schuurpapiertje nummer zoveel een prachtige glans te voorschijn komt. En wat heerlijk zon’n cursus wat theorie en praktische vakken elkaar zo af wisselen.

Natuurlijk was er ook weer de lunch waar bij het brood altijd ook iets lekkers is. Dit keer een mini-hamburger, blijkbaar echt een donderdag gerecht. Ik moest meteen denken aan de traditie in mijn vorige werk: elke dag een hamburger.
‘S Avonds een interessante lezing over diversiteit en inclusie binnen het onderwijs. Hoe geef je dat vorm binnen je onderwijs dat gebaseerd is op de Europese, christelijke kalender. Is het wel nodig om al die jaarfeesten te vieren?  Het gaf aanleiding tot veel vragen en discussie. Hoe ga je daar mee om en is het in een stad als Amsterdam anders dan in een dorp in Friesland of de Achterhoek? Menig schoolteam is er mee bezig en zoekt zijn weg daar in. Interessant en goed om daar bewustwording in te creeën.

Fijne dag, Françoise


Thursday, August 1, 2024

Vakantie 2024 dag 8

Alweer goed geslapen al spookte er ergens wel een vertelopdracht rond. De les vertellen vind ik echt een uitdaging. Ik koos deze les dan ook niet voor niets, maar in de wereld van het vertellen valt nog veel te ontdekken. Hoe spreek je de kinderen aan? Op welke manier vertel je het? Het ene kind houdt van drama, bij de ander mag het wel wat sneller, luchtiger of met meer actie. Hoe je dat doet moet ik nog gaan ontdekken.

Gisteren kocht ik geen boeken, maar wel een paar mooie paddenstoelen om de klas te decoreren. Het boekje dat je ziet staan, maakte ik zelf. Dinsdag marmerden we de omslag en gisteren hebben we het ingebonden. Eenvoudig, maar mooi resultaat.

Door de warmte en de derde dag was iedereen gisteren ook wel wat moe. De warmte hing in de lokalen en er was geen zuchtje wind.
Gelukkig was daar het ijsje aan het einde van de middag en dan met ijsje in de rij voor de avondmaaltijd, die alweer goed verzorgd was en heerlijk smaakte.

Het avondprogramma was deze keer luchtig: dansen.
Eerst werden er een aantal volksdansen geleerd, dat was natuurlijk aanleiding voor veel gelach, gedraai en plezier. Ik had de verkeerde schoenen aan en ook mijn enkel had het zwaar, maar wat was het leuk om weer eens te doen.

Vandaag de laatste dag met een vol programma. Ik heb er weer zin in. Nog even de ontbijtboel opruimen, de tent sluiten en mijn spullen voor de eerste les organiseren. De zon doet zijn best om door de bewolking heen te komen. Ik zie dat er vanmiddag een hele kleine kans is op een buitje hier in het midden van het land. Ik zal mijn tafelkleed even binnen halen.

Fijne dag, Françoise