Monday, June 1, 2020

Online leren

Toen in maart veel bedrijven op slot gingen, denk aan de horeca, de fitness-centra en golfbanen moesten veel ondernemers hun creativiteit en energie aanwenden om vooruit te blijven kijken. Gelukkig zijn veel ondernemers creatief en ontstonden er veel nieuwe initiatieven. Zo kun je bij alle restaurants inmiddels afhalen (ben benieuwd of dat ook zo blijft). En als je dan van de ene op de andere dag noodgedwongen thuis bent, probeer je als ondernemer te bedenken hoe je klanten/cursisten kunt behouden, ze enthousiast houden voor als het straks wel weer kan...bijvoorbeeld golflessen. Manlief zag de golfbaan dicht gaan en de mogelijkheid om les te geven was nul. Geen inkomsten en eerst onzekerheid over welke regelingen voor wie en hoe zouden gaan gelden.


Maar je kunt natuurlijk niet de hele dag gaan zitten duimen draaien. Extra zuur is het dat het werkelijk schitterend golfweer was die eerste lentemaanden. Normaal de tijd dat golfers hun stokken afstoffen en hun rondjes weer gaan lopen. Dus werd hier in huis elke dag een video opgenomen met lesmateriaal en op de website geplaatst. Zo kon iedereen die dat wilde thuis oefeningen doen. En dat allemaal gratis en voor niets. Dat werd zeer gewaardeerd en er waren golfers die dat lieten weten en ook aangaven dat ze voor al deze inspiratie best wilden betalen. Dat was niet de insteek, maar zette wel aan het denken.

Een zelfde verhaal hoorde ik van mijn moeder: de eigenaar van het fitnesscentrum waar zij trouw elke week haar oefeningen doet, maakte ook video's met oefeningen voor thuis. Zodat trouwe leden thuis verder konden oefenen. En dat was voor iedereen beschikbaar, niet alleen voor abonnementhouders. Vaste klanten met een strippenkaart hoefden niets te betalen, maar wilden dat toch graag doen: zo kun je ondernemers in deze tijd steunen. De eigenaar was enorm verrast.

Gelukkig zijn de golfbanen inmiddels weer open en kan er weer les gegeven worden. En ook de afgelopen weken bleven mensen de video's bekijken. Na enig nadenken is ook de mogelijkheid geboden om een donatie te doen voor de online golflessen: 4 opties om een bijdrage te leveren. Echt heel fijn om te zien dat daar gebruik van wordt gemaakt, een blijk van waardering.

Bovenstaande verhalen hebben mijzelf aan het denken gezet. Ik heb namelijk de afgelopen periode al ontzettend veel plezier beleefd aan de live-streams van Naantje Knit. Drie keer per week zit ik klaar om op YouTube haar te volgen en te chatten. Soms zit ik op mijn werkkamer achter de laptop, soms in de tuin (laptop of telefoon) en zelfs wachtend bij de honkbaltraining (in de auto) volg ik alle tips op breigebied.

Het gaat hier om de patronen van Schelpen in het zand en de Corona lapjesdeken. Beide zijn kooppatronen op Ravelry, maar de aanschafsprijs van een patroon is natuurlijk een lachertje als je gaat uitrekenen hoeveel tijd het bedenken, maken en uitwerken van een patroon kost. En hoeveel je er moet verkopen voordat je er een boterham mee kunt verdienen...En dan ook nog eens al het live-streamen. Ook dat kost voorbereiding en tijd! En natuurlijk is het hartstikke leuk, maar ook fijn als het wat oplevert. Niet alleen in de toekomst, maar ook nu. Nu er nog geen workshops zijn.

Ik bedacht dat ik Nana maar eens moest mailen en vragen om haar bankrekeningnummer. Maar dat was helemaal niet nodig! Het staat gewoon op hier, voor als je een blijk van waardering wilt overmaken. 

Misschien heb jij de afgelopen tijd ook genoten van online lessen, filmpjes etc. van ondernemers die niet op de gewone manier hun werk konden doen in de afgelopen tijd? Of dat nog steeds niet kunnen?
Zou je anders naar een workshop zijn gegaan? Had je dan misschien gereisd en heb je nu benzinegeld "over"? Overweeg dan eens om deze ondernemers te ondersteunen.

Met groet,
Françoise







No comments:

Post a Comment