Sunday, July 11, 2021

Ode aan de Naald

 Naalden, je hebt ze Nooit genoeg. Altijd Net de verkeerde maat in huis of al in gebruik bij een breiwerk. hHet ene of het andere merk, het ene of het andere werkje. Het luistert allemaal erg Nauw.

Laten we maar eens beginnen met de Naalden die ik gebruik bij het maken van quilts. Naalden voor het patchen, appliqueren, borduren en quilten zelf. Ze zijn allemaal anders, lang of kort, extra dun, iets groter oog of een oog dat vooral vanaf één kant het beste werkt met de draad insteken. Het is de moeite waard om diverse merken uit te proberen. Waar de ene quilter zweert bij merk A, vindt de ander dat maar niets omdat het een stroeve naald is.


HaakNaalden zijn weer van een ander soort. Jarenlang deed ik het met de klassiekers, maar na een blessure aan mijn schouder (mede veroorzaakt door het haken) ben ik over gestapt op ergonomische haaknaalden, die dus ook weer in alle maten het huis zijn binnengeslopen.

Met breien leerde ik Nieuwe technieken en daar hoorden andere Naalden bij. In het rond breien gaat natuurlijk heel goed op vier Naalden zonder punt, maar een rondbreiNaald is wel heel handig. De kabels in verschillende lengtes zodat je ook bij een sok fijn door kunt breien. Helaas geven die hele kleine Naaldjes weer wat klachten in de schouder, dus schakelde ik over op breien met de Magic Loop en kwamen er weer nieuwe Naalden het huis in. Natuurlijk liggen alle Naalden die je vroeger onder de armen klemde Nog in de kast, geduldig wachtend in hun koker tot ze een keer Nodig zijn. 

Ook bij breinaalden kun je helemaal idolaat zijn van een bepaald merk...maar soms zijn deze Naalden te glad en zijn de kleine bamboenaalden praktisch, die heb je dan ook nog weer in verschillende lengtes. En in datzelfde blikje liggen ook nog mijn Tunische haaknaalden.


Tot slot heb ik nog een blikje met NaaimachineNaalden: stretch, jeans, universeel, tweelingnaalden, zwaardnaalden, quiltnaalden, jersey...elke techniek, stof en garendikte vragen ook hier weer om veel diversiteit.

Dan hebben we het Nog niet eens gehad over alle soorten borduurnaalden en andere naalden waar ik geen verstand van heb. Ik weet dat er ook Naalden zijn voor Naaldfrivolité, maar ik houd het nog even bij mijn spoeltjes.

En tot slot dan nog even een paar woorden met een N:

NASK (vak op de middelbare school, Natuur en Scheikunde)
Nijmegen (stad met familie en Natuurlijk de Vierdaagse)
Nacho's, Nectarines
Noren, Niezen, Niets, Niemendal, Nodig, Nijdig, Namen
Neus, Navel

Nieuwe Naalden liggen klaar voor het volgende paar sokken in de wedstrijd. Eens zien of ik daarmee mijn sokken-brei-snelheid kan verhogen. Om 20:00 uur kan ik het patroon downloaden en dan maar breien bij de voetbalfinale. In dit geval geeft een verlenging wat extra breitijd...want natuurlijk wil ik dan toch het einde wel zien. Dat doet met denken aan de WK finale in 1978, ook toen was er verlenging en aangezien ik op mocht blijven was mijn vreugde groot: fijn, lekker Nog later Naar bed.

groet,
Françoise

P. S. uiteraard zijn er ook nog Naalden die niets met handwerken te maken hebben...maar die heb ik niet in huis.


3 comments:

  1. Wat een leuk naalden verhaal . Succes met de sokken wedstrijd

    ReplyDelete
  2. Wat zijn er toch veel verschillende naalden. Inderdaad, die ene naald die nodig is, is vaak niet meteen te vinden en zo komen er dan nóg meer naalden bij 🙂

    ReplyDelete
  3. Wat een naalden kan een mens verzamelen en nodig hebben. Heb je ze allemaal op een duidelijke plek liggen? Ik ben ze nogal eens kwijt.

    ReplyDelete