Friday, July 16, 2021

Museum de Kantfabriek

 Al lange tijd stond een bezoekje aan museum de Kantfabriek op mijn wensenlijstje. Maar ja, niet om de hoek en wie gaat er mee? Maar sinds quiltvriendin Anne-Marie en ik elke drie weken afspreken (en ten tijde van de avondklok onze afspraakjes van avond naar zaterdag gingen)kwam opeens het museum in beeld. Voor het eerst in mijn leven had ik een handwerkende bijrijder in mijn auto. Als we als gezin op pad zijn, ben ik degene die handwerkt in de auto, er is al heel wat afgehaakt en gebreid.

Niet alleen het museum stond op het programma, er moest eerst gewandeld worden. Ik vond het Gortmeulepad. Een mooie wandeling van 10 km, beetje moerassig... en niet zo vaak belopen merkten we. We moesten door het hoge gras langs de sloot, overal blubberpaadjes door het moerasbos en langs velden vol prei. We hadden blote benen (het was immers mooi weer), maar dit pad was toch beter geweest met een lange broek aan: muggen, horzels, teken, brandnetels, bramen, berenklauw en nog meer muggen vonden onze benen. De muggen vonden het ook fijn op onze armen. Nu word ik niet zo lekker gevonden, dus na de wandeling was er bij mij geen bultje zien, maar Anne-Marie heeft die van haar geteld: 80 stuks. Ik zag er de volgende dag een stuk of 10 op mijn benen en voor het eerst van mijn leven had ik een teek.


Na een heerlijke lunch op een ruim terras reden we naar het museum. Een mooie verrassing dat er een quiltexpositie was van de groep Quilt Art, met werk van onder andere Mirjam Pet en Sandra Meech. We liepen verder langs staalboeken vol met kantjes (mijn handen jeukten om weer eens te klossen) en zagen grote machines voor machinaal kant. De fabriek is tot 2006 in gebruik geweest als kantfabriek. Inmiddels waren we nog de enige bezoekers zo aan het einde van de middag en mochten we bovenop de machines komen kijken. De rondleidster had wel door dat we echte liefhebbers van textiel waren en niet zomaar een paar verdwaalde toeristen. Dus kregen we veel verhalen, hadden we het over textielkunst en kregen we een paar mooie kantjes om in een quiltproject te gebruiken.

Tenslotte belandden we boven in de textielbibliotheek. Kasten vol met boeken over quilten, haken, kantklossen etc. etc. Teveel om op te noemen. Ik leende een paar boeken over frivolité, mooi voor in mijn vakantie.

Een goed bestede dag, wat kantjes rijker, wat kilometers in de benen en er kan weer wat van het wensenlijstje af. Maar zeker de moeite waard om nog eens te gaan, al was het maar voor een paar uur in de bibliotheek en een volgende expositie.

Dat was alweer een week geleden sindsdien breide ik alweer een paar sokken voor de wedstrijd: 5 avonden had ik nodig...

groet,

Françoise

ps. je museumkaart is geldig in de Kantfabriek

2 comments:

  1. Zeker een bezoekje waard . Leuk zijn dit soort uitstapjes

    ReplyDelete
  2. Dat klinkt goed. Ik bedacht meteen dat dat ook een leuk uitje voor mij zou kunnen zijn. Direct even gegoogled maar 200 km enkele reis vind ik helaas toch wat ver :(. Er is hier in de buurt ook vast wel zoiets. Wat ga je met de kantjes enz doen?
    groetjes Sandra

    ReplyDelete