Friday, May 28, 2021

Prêt

 Hoezo Prêt? Het gaat toch over de letter K. Dat Klopt inderdaad, maar eerder deze week Kwam het woordje prêt langs bij een Franse overhoring en aangezien zoonlief het lastig vond om de vertaling te onthouden zei ik (heel overdreven): ik ben er helemaal Prêt mee!!!!!! Nu vergeet hij nooit meer dat het Klaar betekent. We hebben inmiddels al heel wat ezelsbruggetjes bedacht bij allerlei vakken. Zo werden de slagaders de Nederlandse snelwegen en de haarvaten de zandweggetjes en moeten de rode bloedcellen overal pakketjes bezorgen. Het hart is een ingewikkelde rotonde. En tanken doe je in de longen.


Om maar even bij de mens te blijven: Kop, Knie, Kuit en Knokkel. En we Kunnen de volgende sporten doen: Karate, Kendo, Klootschieten, Kanoën, Kajakken, Kogelstoten, Kogelslingeren, Karten, Kiten, Kooivechten en Korfbal. Verder speelden we vroeger op school vaak Krijgertje en hadden we af en toe een Kringgesprek.


Tijdens Koningsdag doen we een Klompendans en drinken we ons in de Kroeg een stuk in onze Kraag.

Ook op handwerkgebied Kunnen we met de K helemaal los gaan: Knippen, Kantklossen, Katoen, Keper, Kleuren, Kruissteek en Knutselen. 


We kruipen, kussen, klussen, kokkerellen, koken, krijgen en klutsen wat af in ons leven. En woon je op een boerderij? Grote Kans dat je Koeien, Kippen en Konijnen op het erf hebt. Een Kameel behoort ook nog tot de mogelijkheden. Ergens hier in de buurt is een Kamelenboerderij voor de melk.

Verder was er een haan in Koog aan de Zaan...en wie Najib Amhali kent weet dat hij opgroeide in Krommenie.

Ik zou het niet erg vinden als vannacht een paar Kabouters de Kleren opvouwden en wat andere Klusjes in huis voor hun rekening zouden nemen. Kopjes opruimen, lapjes op Kleur leggen en alle Katoenen garens op de juiste plaats.


En al denkend komt een spreekwoord naar boven: Een mens krijgt Kracht naar Kruis.

Een boek wat hier zeker niet mag ontbreken: Koning van Katoren. Wat heb ik daarvan gesmuld als Kind. Toen zonder de diepere lagen te begrijpen, later bij het herlezen kwam dat pas aan bod. Hoe Knap is het dat een boek verschillende lagen kan hebben en dat je ze niet allemaal hoeft te zien om te genieten van het avontuur?

En wie Kent Majoor Kees nog van Paul van Vliet? Kies Keurig, Kies Kees

De afbeeldingen bij dit Korte stukje heb ik vooral gekozen op Kleur: hoe meer, hoe beter.


Een fijn, zonnig weekend gewenst. Schud de (tuin)Kussens op en geniet.

Françoise


7 comments:

  1. Wat een gezellig kwebbel blogpost weer. Het mooie weer is in aantocht. Genieten maar.

    ReplyDelete
  2. Een mooie verzameling woorden met prachtige foto's ertussendoor 👍🏼. Ik ga Prêt ook proberen te onthouden 😉

    ReplyDelete
  3. Ik heb het woordje aprés wel van vroeger onthouden, maar prêt niet, hoe dat kan? En wat heb je veel woorden met een K!
    En, ja die majoor Kees met z’n Luisteren!!
    Weer een Kleurig verhaal :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik kende het woord ook niet van vroeger. De lijstjes zijn niet meer hetzelfde!

      Delete
  4. Nou je bent goed vertegenwoordigd met de letter k . Ik krijg er de kriebels van jij schut ze zo uit je mouw. Mooie verzameling

    ReplyDelete
  5. Je hebt weer heel wat K woorden blog land ingeslingerd !

    ReplyDelete
  6. Wat fijn dat je je zoon kunt helpen met die ezelsbruggetjes. En je hebt een heleboel K-tjes gevonden. Bij majoor Kees denk ik aan de chocolade: bruin dan wel wit uitgeslagen!

    ReplyDelete