Wednesday, May 4, 2016

Rust in vrede iedereen

Bovenstaande woorden schreef Mr. X vandaag in het register van het militaire kerkhof in Oosterbeek.
Of om de officiële naam te gebruiken: Airborne War Cemetry.
Een indrukwekkende hoeveelheid graven, meer dan 1700, van geallieerden die deelnamen aan de operatie Market Garden in september 1944. Vandaag was het een mooie dag om er heen te gaan, een stukje geschiedenis te beleven en te ervaren.
Op de begraafplaats was ook een veteraan. We lazen zijn tekst in het register en ontdekten zo dat hij een van de geallieerden is geweest en inmiddels 92 jaar oud.
Heel veel rijen met nog meer graven.

Sommige soldaten zijn nooit geïdentificeerd en hebben dus een eenvoudige tekst op het grafzerk. Op andere graven lazen we indrukwekkende teksten, waar ik een brok van in mijn keel krijg. Jonge mannen, de meesten tussen de 20 en 25 jaar oud, die hier zijn gesneuveld. Nooit naar hun ouders terugkeerden. 

Het was ook mooi om het register te tekenen en Mr. X serieus nadacht over wat hij ging opschrijven. 
Ik ben dankbaar dat we hier in vrijheid leven.

Françoise


1 comment:

  1. Hoi Françoise, Heel goed om kinderen, ook op deze leeftijd, bewust te maken van het feit dat vrijheid heel kostbaar is en we daar heel dankbaar voor mogen zijn. De kleine meneren hier wisten er ook over te vertellen. Zo fijn om dan ongevraagd te ervaren dat ze er serieus over nadenken. Geniet nog van het mooie weer en het restje vakantie. Vriendelijke groet, Anita

    ReplyDelete