Friday, November 15, 2013

De bruidsquilt


Misschien heb je bovenstaande boeken al met veel plezier gelezen...deze vijf zijn al eerder vanuit het Engels (Amerikaans) naar het Nederlands vertaald.
In deze serie van Jennifer Chiaverini zijn in Amerika inmiddels al meer dan 20 titels verschenen. En ook horen hier een aantal quiltboeken met patronen bij. Denk aan Sylvia's Bridal Sampler en onlangs verschenen The Union Sampler.

Inmiddels is er een zesde Nederlandse titel bijgekomen: de bruidsquilt.
De Nederlandse titels volgen de Amerikaanse boeken niet in chronologische volgorde. Ze lezen wel in de goede volgorde, maar dit is de 18e Amerikaanse titel. Een groot deel van de tussenliggende romans heeft een sterk historisch karakter, ook interessant vanuit quilt oogpunt, misschien wat minder voor het grote publiek.
In de Bruidsquilt volgen we de hoofdpersonen uit de eerste delen tijdens een bruiloft. Het leest heerlijk weg. Heerlijk voor een weekend op de bank, onder een quilt, en dan in een keer doorlezen.
Niet te moeilijk en veel herkenbare momenten.
De sfeer van de bruiloft is in mijn ogen echt Amerikaans. In de vertaling is, in mijn ogen, zo hier en daar hier geen rekening mee gehouden en de plank mis geslagen.
Zo wordt er aan een quilt gewerkt met applicaties van Sinterklaas...
Nu moet ik de eerste stof nog tegen komen die Sinterklaas er op heeft staan (ik zou die meteen kopen), in het Engels ging het om een folk art Santa Claus... en dat is toch nog altijd de Kerstman.
Ook de technische quiltvertalingen schieten zo hier en daar echt te kort, jammer, dat is toch eenvoudig op te lossen.
 
Maar goed: toch een boek dat heerlijk is om te lezen...en het inspireert altijd weer aan om je eigen quiltwerk ter hand te nemen...
Als je nog een verlanglijstje mag maken voor de Sint of Kerstman, dan is het zeker een goed idee om dit boek er ook bij te zetten, als was het maar voor de omslag: lekker veel roze en een hartje!
 
Veel quiltplezier,
Françoise
 

2 comments:

  1. Ik vond het boek juist zo tegen vallen!!

    Groetjes Anita

    ReplyDelete
  2. Een heerlijk boek om te lezen!!!!!!!!!!

    Gr Terry

    ReplyDelete