Monday, May 30, 2016

Een gezellig weekje

Ondanks de vele activiteiten, lees werk, buitenshuis, heb ik gelukkig ook nog tijd voor mijn passie: handwerken. Heerlijk om dat tussendoor te doen en zomaar iets te kunnen pakken ter ontspanning.

Hier ben ik trots op: een warme muts. Niet door mij gebreid, maar door mr. X van 9. In groep 5 breien alle kinderen hun eigen muts en inderdaad met twee kleuren en een patroontje op ruitjespapier.
Ze breien recht en averecht, moeten dus inbreien en aan het einde minderen. 
Het kost ze heel wat doorzettingsvermogen, maar de meesten brengen het tot een goed einde.
Deze is echt supergoed gelukt. Met grote precisie zijn de patroontjes gebreid en de steken geteld.

Op zondag lekker spelen met de blokken van The Splendid Sampler. Even wat voorbereiden zodat ik vooruit kan.

Deze bloemetjes waren voor de woensdag tijdens de atletiektraining. Volgende training weer verder.

Dit haakwerk verdiende ook weer een randje. Nog een paar centimeter dan past hij om de poef.

Nieuw project, ook aan gewerkt op de atletiekbaan, maar dan op vrijdag. Een haakwerkje is perfect voor buiten: waait niet weg.

Dit is het blok van de Meimaand van het project The Secret Garden van Pat Sloan.
Blokken van 16 x 16 inch, die ik combineer met de blokken van 6 x 6 inch van The Splendid Sampler.

Nu eerst even mijn zangpartij voor koor oefenen en dan nog een half uurtje achter de naaimachine.
O, wat komt er toch veel leuks langs. De blokken van The Splendid Sampler zijn allemaal gemaakt door ontwerpsters van overal op de wereld. Die ontwerpsters hebben allemaal weer een blog met andere leuke projecten, van vintage blokken tot super schattige borduurblokjes. Soms een maandje gratis en daarna betaal je er voor. Teveel om allemaal te maken...maar genoeg inspiratie.

Veel quiltplezier,
Françoise

Sunday, May 22, 2016

Van Stoer tot Schattig

Nu ik weer full-time werk is het belangrijk om de juiste, nieuwe balans te vinden tussen werk en thuis. Er wordt hier nu weer meer gepland (wat eten we de hele week), zelfs vooruit gekookt, zodat er ook tijd overblijft voor de leuke dingen. (Het stof op de vensterbank kan gewoon nog een weekje blijven liggen). De weekenden zijn heerlijk om wat aan te rommelen, huiswerk te maken en weer op te laden voor een nieuwe volle week.

De zaterdag begon STOER.
 Een heuse rally startte er in Vught en wij gingen kijken. 58 auto's stonden klaar om mee te doen: van hele oude auto's tot nieuwe. De een nog mooier gepoetst dan de ander. Klinkende namen als Porsche, Maserati, Jaguar, een Lennon, een lelijke eend en een Dafje...ze waren er allemaal.
Deze auto stond er ook, een wel heel coole Volkswagen, deze XL1. 
Ik ben er maar niet ingestapt, je ligt er bijna in...hoe kom je daar met een rokje aan weer fatsoenlijk uit?

Geen spiegels, maar camera's en dus een schermpje aan de binnenkant van de deur.
Mooi prijskaartje trouwens heeft deze diesel/elektrische auto.

Een klassieker met prachtige spaken, veel poetswerk!

En dan de kleur van dit interieur. Daar word je toch blij van?
Na een paar stoere uurtjes was het tijd om lekker even in de tuin te zitten met een applicatiewerkje.
Blommetjes voor een nieuw ontwerp. Nee, dat laat ik hier verder nog niet zien. Ooit als het af is. Nou ja, als de top af is...


Zondag was het geen weer om in de tuin te zitten, dus werkten we aan onze klusjeslijstjes om daarna zo fijn alles te kunnen afstrepen: huiswerk, strijken, de was, oefenen voor koor. Het kwam allemaal langs, met voldoende tijd voor koffie, lunch en wat luilakken.
En zo kwamen er ook nog een aantal blokjes voor The Splendid Sampler af.


Het valt niet mee om bij te blijven, zeker als er wat applicatieblokjes en borduurblokjes aan te pas komen. Daar gaat meer tijd in zitten dan het patchwork op de machine, maar ze zijn wel SCHATTIG.
Vorige week zondag had ik veel voorbereid en nu dus bijna zeven blokjes ingehaald...en dan loop je dus al weer nieuwe blokjes achter...
En dan kom je ook weer hele leuke, nieuwe blokken tegen op een blog.
De link naar de vintage Quilt Along staat hier links naast. 
Ik houd echt van die jaren 30 ontwerpen, ik heb ze al vaker gebruikt in mijn eigen quilts.
Ik ga ze, heel verstandig, maar eens opslaan voor in de toekomst. Nadenken over kleurtjes kan geen kwaad toch?

Veel quiltplezier,
Françoise


Monday, May 16, 2016

Even een rondje Efteling

Vanmiddag even een rondje Efteling. Ik heb alleen maar genoten van de bloemenpracht. De tulpenpracht was bijna voorbij...maar nu staan alle rhododendrons op knallen. Zo hier en daar al een voorproefje.
Geniet even mee.Dit is toch wel een heel bijzondere.

Ook een perk vol eenjarigen, de immense kleurenpracht is niet zo goed op een foto te vatten.
En dit was dan een van de laatste bloeiende tulpen.
Het was een waar genot om in het zonnetje daar rond te lopen.

groet,
Françoise

Sunday, May 15, 2016

Van alles en nog wat

De dagen vliegen voorbij en al zet ik best zo hier en daar wat steekjes, het komt er niet van om ze te fotograferen. Laat staan dat ik er blog over schrijf. Ondertussen vraag ik me af waar ik dan verder druk mee ben...niet iets waarover het leuk is om over te berichten. De was, het zevenblad in de tuin, het zaaien van bloemen, niet echt fotogenieke momenten. En voordat je het weet is de week al weer voorbij.
Deze dagen ben ik ook druk bezig met vrijwilligerswerk voor school: tijdschrift aansturen en in de herfst komt er weer een markt, waarvan ik ook in de organisatie zit en we nu alvast weer moeten nadenken. Daarnaast moet ik wat dingen afzeggen, verzetten en anders plannen want vanaf deze week ga ik full-time werken. Van 20 naar 40 uur in de week...dat wordt weer even wat anders...maar ook wel heel leuk. Een leuke, nieuwe taak erbij, die mij nu al doet nadenken hoe ik dat eens handig ga aanpakken.
Dat betekent dus ook thuis beter nadenken over het weekmenu, de was en is het zaak in weekend wat quiltblokken voor te bereiden zodat ik op doordeweekse avonden wel lekker kan naaien, maar niet teveel overhoop moet halen en gewoon 'dom' kan naaien in plaats van stofkeuzes te moeten maken.
Een prachtige blauwe regen in de buurt van mijn werk. Het ruikt er verrukkelijk.

Eerder deze week op weg naar school, met de fiets, kwamen we langs veel bloemen. Mr. X wilde graag bloemen voor mij plukken. Ik had er twee dagen plezier van op mijn werk. Een momentje van geluk.


Dit patchwork blok vond ik in een map. Ik ga hem nog maar eens even quilten en inlijsten.
Hang hem bij mijn werkplek als herinnering aan de uitdrukking: Eat the frog first.
Dus eerst dat rotklusje aanpakken.
Het is een blok uit 2002, onze eigen koning, toen nog prins, stond op het punt om in het huwelijk te treden.  De oranje stof in de rand bedrukten we met gouden kroontjes. Wat een werk was dat.

Ondertussen had ik nog restjes van de restjes van mijn Retrosjaal en kwam er een prachtig patroon langs op internet: Mandala Madness. Alweer veel van geleerd. Mijn garen is nu echt bijna op. Hij past bijna boven op de poef....had nog wat granny squares met hetzelfde garen. Dus dit wordt een hoes voor over de poef. Kan ik eindelijk de patchworkhoes er af halen, die is na 20 jaar helemaal verschoten.

Een fantastisch patroon om te haken trouwens. Goed opletten en veel tellen. Interessante steken met reliëf effecten.

Ook mijn huiswerk voor de mysterie van Maaike is af...tot nu toe kan ik het goed bijhouden...valt me niets tegen.

Nu terug naar mijn planning. Ik kan in ieder geval een klusje wegstrepen: blog is geschreven!
groet,
Françoise

Wednesday, May 4, 2016

Rust in vrede iedereen

Bovenstaande woorden schreef Mr. X vandaag in het register van het militaire kerkhof in Oosterbeek.
Of om de officiële naam te gebruiken: Airborne War Cemetry.
Een indrukwekkende hoeveelheid graven, meer dan 1700, van geallieerden die deelnamen aan de operatie Market Garden in september 1944. Vandaag was het een mooie dag om er heen te gaan, een stukje geschiedenis te beleven en te ervaren.
Op de begraafplaats was ook een veteraan. We lazen zijn tekst in het register en ontdekten zo dat hij een van de geallieerden is geweest en inmiddels 92 jaar oud.
Heel veel rijen met nog meer graven.

Sommige soldaten zijn nooit geïdentificeerd en hebben dus een eenvoudige tekst op het grafzerk. Op andere graven lazen we indrukwekkende teksten, waar ik een brok van in mijn keel krijg. Jonge mannen, de meesten tussen de 20 en 25 jaar oud, die hier zijn gesneuveld. Nooit naar hun ouders terugkeerden. 

Het was ook mooi om het register te tekenen en Mr. X serieus nadacht over wat hij ging opschrijven. 
Ik ben dankbaar dat we hier in vrijheid leven.

Françoise