Sunday, February 28, 2016

Een vredig weekend


Zaterdagochtend loop ik altijd een uurtje over de Vughtse hei. Mr. X is dan naar zijn atletiektraining en voor mij dus ook een goed moment om in beweging te komen.
Deze zaterdagochtend was het prachtig weer, bijna geen wind en een heerlijk zonnetje.
Het is altijd prachtig om te zien hoe de bomen weerspiegelen in het water, dat net zo blauw is als de lucht. Een vredig moment.

Alhoewel het vredig voelt, ben ik me er ook altijd van bewust dat hier vreselijke dingen hebben plaatsgevonden. Op mijn ronde kom ik meestal ook langs Nationaal Monument Kamp Vught en zie ik de hoge muren van de gevangenis.
Dat is een moment dat ik altijd dankbaar ben dat ik in alle vrijheid wandel en dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of de zon schijnt of dat het regent.

Deze ochtend voerde mijn tocht ook naar de Fusillade plaats, met het gedenkkruis en de wand met namen en data van mannen die daar gefusilleerd zijn. Indrukwekkend, ook omdat mijn grootouders een van de mannen persoonlijk kenden en mijn oma het verhaal heeft verteld.
Bloemen liggen er ook altijd en deze takken zijn een voorbode van de lente.


Thuis wachtte heb vierde blokje van The Splendid Sampler. Ik wilde het eenvoudig houden (er liggen nog meer projecten te wachten op aandacht), maar wilde ook wat uitproberen met de borduursteken.

En toen werd het stiekem een blokje met prachtige details.
En kleurt dit blokje mooi bij de foto's van zaterdag.

Ik ben klaar voor het volgende blokje en aangezien ook vandaag de zon schijnt, ga ik ook nog wat rommelen in de tuin.

Veel quiltplezier,
Françoise

Friday, February 26, 2016

The Splendid Sampler en inspiratie

En hier is alweer blok 3 van The Splendid Sampler.

En ook deel 3 is al klaar.
Deel 4 ligt geknipt klaar om te appliqueren. Ook weer een leuk blok.

En al dat nieuwe werk nodigt uit tot nog weer een nieuwe quilt...een heel klein stukje zie je hieronder.
Ik ben er toch zo blij mee...


Je ziet natuurlijk helemaal niet wat het wordt, maar dit zijn de vier vragen die erbij horen en ik ook aan mijn vriendinnen heb gesteld.

1. Wat is je lievelingsbloem?
2. Wat is je favoriete kleur?
3. Wat is je favoriete servies?
4. Wat eet je graag bij een kopje koffie of thee?

De antwoorden die ik hier al op heb gekregen zijn zeer inspirerend.
Ik heb nieuwe serviezen leren kennen, met prachtige patronen en gezellige kleuren.

Als je het leuk vindt om jouw antwoorden achter te laten?
Dat wordt zeer gewaardeerd.

Veel quiltplezier,
Françoise

Monday, February 15, 2016

The Splendid Sampler, block 1

Dat kon natuurlijk bijna niet missen, een valentijnsblokje. Toch nog maar even gemaakt gisterenavond. Het was ook niet zo heel veel werk. De ondergrond was even snijden (snijd toch wel heel fijn met een nieuw mes) en het hart was lekker groot, dus makkelijk te appliqueren.
Donderdag het volgende blok.
Intussen ben ik vreselijk aan het dubben of ik eerst alle blokken zal maken en dan kijk hoe ik ze aan elkaar zal zetten of dat ik dat meteen ga doen in combinatie met de grote blokken.
Ik heb wel een idee en hoe dan ook wordt het een grote quilt...het zal eens niet zo zijn.
Ik ga het donderdag aan mijn quiltvriendinnen vragen...

Veel quiltplezier,
Françoise

Sunday, February 14, 2016

Terug uit Zwolle

 Vrijdagochtend vertrok ik naar Zwolle. Thermoskan koffie, breiwerk en muziekje mee voor in de trein. Ik koos voor de route via Nijmegen en Arnhem, dan doe je er iets langer over dan via Utrecht, maar hoef je niet over te stappen. Dat bleek een goede keus, want er was op de andere route een stroomstoring hoorde ik later die middag van quiltvriendinnen.
Het was heerlijk in de trein. Zonnetje, alle ruimte, genoeg koffie met wat lekkers en een reis zonder oponthoud.

Eerst natuurlijk naar Maaike, even wat spullen wegzetten en goedemorgen wensen. Ik werd gelijk aan het werk gezet, want Theo moest nog even wat anders doen. Geen probleem, ik spring in de stand en ga aan de slag. Dat verleer je niet en ik weet inmiddels waar alles ligt bij Maaike.

Heerlijke kleurtjes...en we konden nog ons boek signeren voor een klant. Veel plezier ermee.

Hier staan de pakketten voor de mysterie. (inmiddels zijn er een paar minder...en wordt het een gezellige groep. Je kunt het volgen op Facebook.)

Een paar foto's bij de overburen. Ikorniquilt

Ziet er gewoon mooi uit.

Vrijdagavond snuffelde ik in Maaikes atelier om te kijken of ik iets te weten kon komen over de mysterie. Hier staat Maaikes kleurkeuze.

Die doos daar achter in de kast is voor de mysterie...(zat alleen nog niets in)

Dit is Maaikes nieuwe vriendje. Dat quilt fijn met al die ruimte...

Leuke étagère van glas. Gemaakt met spullen van de kringloop en wat lijm. Ik mocht hem mee naar huis nemen...wat gezellig voor in mijn keuken.
Natuurlijk had ik de eerste dag al wat leuks gescoord...tot 's avonds laat hebben we nog op Pinterest naar mooie patronen gezocht voor een zomerse sjaal. Niet zo slim, want daar slaap je dan niet zo goed van.

Op zaterdag had ik een afspraak met vriendinnen. Samen lunchen en bijkletsen.
Dat was echt super. Zij hebben ook verstand van breigarens en daar heb ik dus ook wel weer het een en ander over geleerd. Dat is toch anders dan wanneer je alleen langs een stand loopt.
En als je dan een stofpakket moet kiezen, kun je best je wol er bij leggen om naar de kleuren te kijken.

Het was al later op de middag, dus was er genoeg ruimte om op de grond te zakken en te vergelijken.
We hadden veel bekijks  en reacties van voorbijgangers. Echt veel schik samen.
Maaike, dank voor het maken van deze foto!

Kortom: heerlijke dagen. Nu aan al die nieuwe projecten beginnen!
En als laatste: Dit kreeg ik gisteravond van lieve mr. X. 
Hij had gehoord dat je met Valentijn ook wat aan je mama mag geven, hoeft niet per se een geliefde te zijn. Dus samen met oma dit voor mij gekocht.
Zo lief.

Fijne zondag,
FrançoiseThursday, February 11, 2016

Regenachtige dagen

 Nog steeds ben ik druk met allerlei opruimacties. Niet alleen opruimen, maar ook bijhouden...
En in het kader van maak je werkplek een fijne plek om te zijn, heb ik ook eens kritisch naar mijn keuken gekeken. Hij was efficient, strak en prima, maar erg ongezellig. Al het leuke servies achter deurtjes, zodat er maar weinig kleur te bekennen is. Ooit wilde ik alles in wit met bluwa, maar nu mag er wel wat meer kleur in. Dit alles moest niet teveel tijd kosten (dus geen vergacties enzovoorts), ook het liefst budgetneutraal, dat was de sport.

Deze kant moet eerst maar eens onderhanden genomen worden. Er staat hier een hoge tafel van 80 x 150 cm met daaronder de vaatwasmachine en wasmachine. Maar vooral die muur: een grote lege witte vlakte.

In de garage lag nog een prima plank en een rail voor schilderijen/quilts.
Deze beide boven de tafel opgehangen. Quiltjes opgehangen, servies en blikken uit de kast op de plank en het is meteen een heel ander gezicht. Het enige wat ik moest kopen waren drie plankhangers, kosten nog geen 3 euro. Ik heb 11 gaten in de muur geboord, 9 in de plank, 20 schroeven ingedraaid  en dat was het.
En ik word er iedere keer als ik de keuken in kom helemaal blij van. Missie geslaagd.

In aanloop naar The Splendid Sampler kregen we dit bonus blok om te gebruiken in een blockstation. Zeg maar werkmap voor een blok dat je onderhanden hebt. Eerst dacht ik: die maak ik niet, maar het leek met toch wel leuk om te zien en volgen hoe ze de instructies geven.
Het bovenstaande blok was het eerste resultaat, 6 x 6 inch.

Vervolgens nam ik dit lapje, op de buitenkant komt een zakje voor een liniaal.

Ik had namelijk op Pinterest allerlei leuke foto's gezien van dit werk: stof veranderen. Wie heeft dat niet gedaan op school.
In het Engels noem je het chicken scratch embroidery, in het Frans Broderie Suisse.

Hartstikke leuk om te doen. En wat leuk om te zien hoe je stof echt verandert met een enkele draad.

Dit is de binnenkant van de map. Rechts (niet op de foto) zit het patchworkblok en links zit vulling waar je stoffen mooi aan vast kleven. Een goede gelegenheid om weer eens een Dear Friends blokje erbij te pakken.

En dit is het eindresultaat. Nou nog een liniaal om er in te stoppen. Ik heb alleen linialen van 2,5 x 2,5 inch en 6 x 24 inch! Een mooi cadeautje om morgen voor mezelf te kopen op de handwerkbeurs in Zwolle.


En tijdens al die regenachtige dagen van Carnaval heb ik me voorbereid op Pasen.
Voor het tijdschrift van school moet ik nog een artikel schrijven. Daar horen deze decoraties bij.

En dit is het eindresultaat van een dag werken.
Takken uit de tuin (in de stromende regen staan snoeien), een gevilte haan en pompoentjes die ik heel eenvoudig maakte op een vork uit de keuken.
Ja natuurlijk heb ik ook die apparaatjes van Clover in alle soorten en maten, maar dit ging superhandig en snel.

Nu is het tijd om mijn tas te pakken. Morgen naar Zwolle. Twee uur in de trein, dus je snapt dat er wel wat te doen mee moet!

Veel quiltplezier,
Françoise

Saturday, February 6, 2016

My Secret Garden

We moeten nog een weekje wachten voordat The Splendid Sampler van start gaat. 
Maar de lapjes lagen te roepen in hun bak: probeer mij uit...

Dus ging ik aan de slag met een patroon van Pat Sloan, Het is een mysterie quilt met als Titel My Secret Garden. Alleen al door de titel was ik nieuwsgierig, want dit was ook de werktitel die Maaike en ik hadden voor ons boek.

Je komt op de pagina uit met materialen, de link naar het blok staat onder de foto.
12 blokken in 10 maanden. De blokken zijn 16 x 16 inch, zeg maar 40 x 40 cm. Perfect om het snijden met de inchliniaal te oefenen en te naaien op de machine. Niet ingewikkeld, wel een leuk resultaat.


En deze meringues zijn in de kleuren van het Vughtse Carnaval: blauw met geel en daarop nog wat confetti. Wat mij betreft is dit Carnaval genoeg!

Veel quiltplezier,
Françoise