Friday, August 26, 2016

Reisverslag vakantie zomer 2016

Nog even nagenieten van onze heerlijke vakantie in Duitsland. Een selectie van foto's, die mijn gevoel van de vakantie goed weergeven. Ik herinner me van vroeger dat we selectief foto's maakten, niet te veel rolletjes vol. Die moest je ook allemaal laten afdrukken en weer inplakken.
En zo jammer als net die laatste foto's op een nieuw rolletje stonden, dan kon het lang duren voordat je ze had.
In dit tijdperk is dat heel anders, maar toch loop ik niet de hele dag met mijn telefoon in de hand.
Een paar foto's is genoeg om de vakantie weer voor ogen te halen en te genieten.


Dag 1, donderdag 18 augustus: Reisdag naar Günzburg, Duitsland


Legoland wacht hier op ons. We beginnen onze Lego-belevenissen op de camping. De bordjes bij de WC, alles is tot in de puntjes verzorgd en straalt uit: LEGO. Het kan gewoon niet missen. Of je nu op de camping staat, een huisje of hotelkamer hebt geboekt...Lego overal.

Moet zeggen dat het hele Vakantiedorp mooi was verzorgd. Niet alleen mooie bordjes met Lego, maar ook veel speelterreinen met houten klimtoestellen in het thema. Bij de piratenhuisjes een mooi schip, bij de ridders een kasteel en bij de race-huisjes een mooi raceparcours. Teveel om allemaal te spelen in korte tijd, maar zeer verleidelijk.


Dag 2, vrijdag 19 augustus: Bezoek aan Legoland


Wat heerlijk om zoveel Lego te zien, alle attracties in de traditionele Lego-kleuren. Winkels vol met alle mogelijke dozen en tegen normale prijzen.

Het leukste was toch wel de fabriek waar je kon zien hoe een Legosteentje wordt gemaakt en bedrukt.

Dag 3, zaterdag 20 augustus: Nogmaals Legoland


Een tweede dag aan het park geeft je de gelegenheid om de beste attracties nogmaals te bezoeken en vandaag gingen we blokjes scheppen. De regel is 100 gram per persoon...dat lijkt meer dan het is.
Mr. X en ik allebei ons eigen zakje vol scheppen. De dag ervoor al nagedacht wat we dan zouden willen maken... Ik koos voor gekke, zoete kleurtjes. En dan juist ook de kleurtjes die we niet al hebben, maar we moesten wel meteen kunnen bouwen 's avonds!

OK, iets meer dan 100 gram, maar dan heb je ook een snoepje van een huisje.

Dit was ook een hele leuke attractie! Niets Lego-achtigs, maar wel erg leuk. Ik adviseer je om droge kleren mee te nemen. Vanaf een bootje kun je mensen aan de kant nat spuiten (je wordt al nat als je in de rij staat), maar het leukste is dat je ook vanaf de kant de mensen in de boot nat kunt spuiten.
En niet zo'n klein beetje ook...De eerste dag waren Mr. X en ik al goed doorweekt...en natuurlijk geen droge kleren bij ons, wisten wij veel!
De tweede dag zwembroek mee voor Mr. X en onze slippers. Aangezien het 's middags enigzins regende en wij geen jas bij ons hadden (het was niet koud), hadden we deze attractie voor het laatste bewaard. Het was er nu een stuk minder druk (door het andere weer), maar wat een pret. Alledrie tot op ons onderbroek nat. Naast kinderen zijn ook vaders en moeders bloedfanatiek kan ik je verzekeren, wat is dat leuk. Een vader die zijn tong naar je uitsteekt omdat hij je nat spuit en vervolgens zelf van een andere vader de volle laag krijgt.
Terwijl ik dit typ, moet ik er weer om lachen. Wat een pret.

Dag 4, zondag 21 augustus: Bijkomen en een bezoekje aan Ulm


Een dag die wat regenachtig begon, dus toch maar alle nog natte kleding in de droger op de camping gestopt, anders zou het nooit droog worden.
Aangezien we toch nog wel wat wilden ondernemen, reden we naar ULm, zo'n 20 km verderop.
De zon brak door en we wandelden langs de Donau.
Huh, jazeker ook hier de Donau.
We waren wel even vergeten hoe het ook al weer is als alle winkels op zondag dicht zijn.
Ook in de grote steden. Geen supermarkt open, niets. Dat wordt dan weer friet, want we konden geen boodschappen doen.
Op het verlanglijstje: een elektrische koelbox.

De kerk van Ulm natuurlijk ook op schaal in Lego...

Dag 5, maandag 22 augustus: München


Al lag München nog ruim 130 km naar het oosten, toch gingen we daar op maandag heen.
Met de trein...Als toerist altijd goed om bij het loket te vragen wat de beste kaartjesoptie is.
Voor 30 euro heen en terug samen (kinderen reizen tot 15 jaar gratis met hun ouders en grootouders) en inclusief openbaar vervoer in München.

Voordeel was dat de winkels wel allemaal open zijn op maandag!

Toren met het speelgoedmuseum. 

En een mooi pakketje bij de quiltwinkel. Ik was er niet naar op zoek, naar de winkel dan, maar we liepen er langs, al dwalend door de stad, en tja, dan moet je wel even naar binnen natuurlijk.

Het is altijd interessant om mensen te kijken als je in een andere stad, of zeker, een ander land bent.
En al is Duitsland dichtbij, toch is het echt anders. Het viel me op, ook al in Legoland, dat er meer vrouwen zwaar gesluierd zijn. Alleen de ogen zichtbaar. Nu woon ik niet in een grote stad, maar ook wanneer ik door Rotterdam of Amsterdam, of de Efteling loop, zie ik dat toch minder.

We liepen ook door de Englischer Garten. Het was een mooie dag en wat zagen we hier: naakte mensen in de zon badend en rondlopend. We waren wat verbaasd, maar zagen later een bordje dat dit inderdaad mag. Het viel me op dat het vooral mannen waren...

Een derde opvallende groep, waren de mensen in de traditionele Beierse kledij. En dan niet omdat ze aan het werk waren en dat als werkkleding aan hadden, maar gewoon op een terrasje zittend of boodschappend doend.

Al met al, heel verschillend: van compleet bedekt tot compleet bloot en traditioneel.
Ze hadden wel één ding gemeen: allemaal een smartphone in de hand!

Dag 6, dinsdag 23 augustus: Reisdag via de Bodensee

De  omweg naar ons volgende reisdoel bracht ons een paar uurtjes aan de Bodensee. Het was een echt zomerse dag, dus de zwembroeken konden aan. Heerlijk om een paar uurtjes aan het water te zijn, zeppelins te zien vliegen, zeilbootjes groot en klein zien varen, de rondvaartboot die langs komt.

We waren op weg naar Rust, zo'n 20 km boven Freiburg. De tocht ging door het Zwarte Woud (prachtig om door heen te rijden) op weg naar: Europapark. Ja, wederom een pretpark.
Omdat we een abonnement hebben van de Efteling konden we dit park gratis bezoeken.
Ik had geen idee wat te verwachten, had wel wat gezien op internet, maar zeker niet alles...
Dat was echt de moeite waard!!!!!!
De camping kan ik je niet aanbevelen. Prima, als je wilt slapen, en een heel snel tentje hebt, en een matrasje en een slaapzak of met een camper bent.
Maar we moesten een eind sjouwen met onze spullen (auto kon niet het tenten terrein op), hadden geen stroom omdat wij alleen verlengsnoer bij ons hadden met speciale Camping aansluiting en niet een gewoon snoer (dat moet dus op het lijstje om toch standaard mee te nemen of nog een koppelstuk aan te schaffen.) Ook geen Wifi, wat een armoede...
En rijen bij de douche.
Als we nog eens terug gaan, dan zoeken we een camping in de buurt en niet naast het park.

Dag 7, woensdag 24 augustus: Europapark


Ook in Europapark een Sprookjesbos.

Een gemberkoekmannetje op het huisje van de heks.

De plek om nat te worden als je niet in de attractie zit...en niet een beetje nat, maar gewoon doorweekt. Erg leuk en zeker bij 30 graden.

Het park is verdeeld in landenthema's, hier de koffiekopjes in het Hollandse deel...

Ook nog een poppenmuseum, met een lieve beer in het bad.

En wat dacht je van deze baby op een quiltje?

Natuurlijk gingen wij vergelijken met de Efteling...
En ik kan iedereen de Efteling aanbevelen, maar Europapark is echt fantastisch. Grootser (wat dat betreft heeft het meer van een Disney-park), meer achtbanen, meer attracties, meer met water, meer shows. Gewoon meer van alles en we hebben dan ook niet alles in één dag kunnen zien, laat staan alles kunnen doen. De wachtrijen vielen ons reuze mee.
Uiteraard was het een dag vol verwondering en verrassing. Omdat je de attracties niet kent, weet je niet wat je te wachten staat. We hebben veel wow-momenten gehad. En dat was niet alleen bij de achtbanen, maar ook in rustige attracties waren er veel verras-momenten.
We bedachten dat we volgend jaar maar weer onze vakantieroute via Europa-park moeten plannen...nu was de entree gratis (en volgend jaar dan weer...), maar anders ook zeker de toegangsprijs dubbel en dwars waard.

Dag 8, donderdag 25 augustus: Weer thuis

Aangezien we niet nog een nacht op de camping wilden staan zijn we 's avonds nog naar huis gereden. Wel lekker rustig op de weg. Bijna geen vrachtwagens: die stonden op overvolle parkeerplaatsen te wachten op het daglicht. Echt overvol waren alle, maar dan ook alle parkeerplaatsen. Soms zelfs tot op de vluchtstroken naast de afrit, in rijen voor de benzinepomp. We moesten echt tussen de vrachtwagens door kruipen om bij de pomp te komen. Ik vond het gevaarlijke situaties. Waarom vroeg ik me af?

Om 4.00 uur 's nachts thuis. Alles nog uitgeladen (want ja, ik wilde wel mijn kussen om te slapen) en om 9.00 uur zat de eerste was in de wasmachine. Deze heeft de hele dag staan draaien, terwijl de tent lag te drogen (de ochtenddauw zat er nog op), matjes lagen te luchten en alles werd uitgezocht en weer opgeborgen. Eigenlijk was het te heet voor dit sjouwwerk, maar wat heerlijk dat de was zo snel droogde.

Dag 9, vrijdag 26 augustus: In de tuin


Nog de laatste was opruimen, de boodschappen doen, wat uitverkoopjes scoren, nagels lakken en vooral lekker zitten met een nieuw quiltboek (dat kwam ongelezen uit de vakantie-handwerk-voorraad), een breiwerkje, een haakwerkje en nog wat luchtige lectuur.

Heerlijk, ook echt vakantiegevoel zo'n beetje lummelen.
En hoe het nu eigenlijk zit met mijn quiltblokken van de Splendid Sampler? Dit liggen er nog net zo bij als voordat we op reis gingen. Haken en breien ging prima onderweg, maar verder ben ik niet gekomen. Vanavond maar eens aan wagen.

Heerlijk om zo nog even na te genieten,

Françoise
4 comments:

 1. Hoi Francoise,

  Zo te lezen hebben jullie ontzettend genoten van de vakantie. Kan ook niet anders met een bezoek aan Legoland. Hebben jullie ook in de legofabriek aan het eind een blokje gekregen? Ik heb het hier en daar staat op 12 mei 2005, toen waren wij er dus.
  Maar jullie zijn enorme pretpark liefhebbers en dan is dit allemaal genieten. Nu inderdaad na genieten met de foto's en de blokjes. Doe mr. X de groetjes van me.
  Moet/mag je maandag weer aan de slag of heb je nog langer vakantie?
  Doei, Lenny

  ReplyDelete
 2. Klinkt echt heerlijk en ik kan me zwiepende bootjes herinneren met waterpistolen op de kant.... Zo'n pret!

  ReplyDelete
 3. Wat een super vakantie. Veel gedaan en gezien! Top!

  Groet Mandy

  ReplyDelete