Sunday, June 28, 2015

Van-alles-en-nog-wat-week

Op dinsdagmorgen zagen we deze wagen staan bij de Jumbo voor de deur. Een heuse wasstraat voor winkelwagentjes. Een voor een worden ze er in gereden, en aan de andere kant komen ze er schoon weer uit.

Ook de mandjes moesten er aan geloven. Eerst handmatig gesopt en dan nog even door de wasstraat.
Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht of die dingen wel eens schoongemaakt worden. Nou, ja dus.

Vervolgens werd er op het schoolplein door ouders hard gewerkt om grote bloemenkransen te maken voor alle klassen: Op woensdag vieren we St.-Jan, een midzomerfeest.

Heel, veel fruit werd er op woensdag door andere ouders gesneden. Ziet het er niet heerlijk uit?

De gevulde bekertjes wachten rustig op de kinderen, die warm van het sporten en spelletjes doen wel een gezonde, zomerse traktatie hebben verdiend.

Met Carnaval hadden we twee teilen vol met oliebollenbeslag. Nu zaten er twee vol met bowl.
En het was schoon op aan het einde van de ochtend.

Ook was er leuke post van Kea voor mijn Dear Friends quilt. Ze liggen inmiddels klaar bij een blokje.
Vandaag maar eens wat blokjes voorbereid. Patronen geprint en lapjes er bij gezocht.
Zo zat ik buiten met alles en zo zat ik binnen. Regelmatig 10 druppels regen, maar gelukkig voor de was bleef het droog.

En eerder deze week ontdekte ik een nieuwe CAL: circles of the sun. 9 blokjes de komende weken waarbij de overlay techniek aan bod komt. Laagjes over elkaar.
En ook interessant om te zien hoe elke ontwerper eigen manieren en tips heeft voor onder andere het aan- en afhechten.

Veel quiltplezier,
Françoise

Monday, June 22, 2015

Van haken en lapjespost

In het weekend was er weer een heel lijstje waar ik aan wilde werken.
En dit keer alleen maar met leuke dingen. Twee dagen thuis, geen verjaardagen, wedstrijden of andere afspraken. En wat lijken er dan veel uren in een dag te zitten.
Het begon met het haken van een verjaardagscadeautje. Mr. X heeft vrijdag een partijtje en hij vond het een goed idee dat ik een armbandje zou haken (geen roze, daar houdt ze niet van). Een beetje rondkijken op internet bracht genoeg ideeën en dit schatje was zo klaar.

Zelf wilde hij er ook wel één. Net even een ander bloemetje van gemaakt. Meteen een leuk idee voor de herfstmarkt op school. Bij het maken van de tweede het aantal steken etc. opgeschreven zodat ik het over een paar weken ook nog weet.

Op het lijstje stond ook lapjespost versturen. Eerst lapjes uitzoeken, dan een bijpassend kaartje, een mooi papiertje en een strik. Wat een feest om te maken. Tenslotte nog een envelop en deze versierd met stickers en tekeningen.
Het kaartje, papier en stickers komen uit het Book for Paper lovers van Flow.
Eindeloos kan ik door heen bladeren en genieten van de kaartjes, papiertjes en tekeningen.

Het weekend was er ook tijd om heel, veel draadjes af te hechten.
Zo opgespannen in de goede maat zien de blokken er direct al veel beter uit.

En omdat ik toch bezig was met al die draadjes ook van deze 4 blokken de draadjes weg gewerkt, voordat ik weer verder mocht haken.

En vandaag was er dan even tijd voor een bezoekje aan het Quiltcafé in Vught.
Nu kwam ik als laatste (eerst werken en Mr. X uit school halen) en daarom had ik nog maar een klein hoekje van de tafel. Mijn schaar en klosje konden nog net op het dienblaadje staan bij mijn kopje.
Het was gezellig om even een paar lapjes te naaien en even bij te kletsen.
Wat een heerlijke bezigheden allemaal.

Veel quiltplezier,
Françoise

Sunday, June 21, 2015

Van een nieuwe naaimachine en restjes

Deze naaimachine kwam ik vorige week zondag tegen en natuurlijk dook ik meteen de bakken met Lego in...die moest en zou ik ook hebben! Via een berichtje op Facebook kwam ik bij de INSTRUCTIE terecht.
Samen met MR. X vond ik alle benodigde stukjes en werd de machine vakkundig in elkaar gezet.

Inmiddels heb ik al gezien dat bepaalde delen steviger kunnen of vervangen kunnen worden door andere. Een verbeterde versie gaat volgen...enne...blokjes bestellen dus, want vooral de gele aan de voorkant mocht ik nu even 'lenen', ze zijn van een vrachtwagen.

Ondertussen naai ik rustig verder aan de Scrapquilt, steeds twee lapjes aan elkaar. Ik doe maar wat, totdat ik dit boek uit mijn bibliotheek in mijn handen houd en doorkijk. Vooral alle achtergronden hebben mijn interesse. Jawel, allemaal verschillende stoffen, maar wel per kleur gesorteerd.Fantastisch als ondergrond zijn deze samengestelde vlakken, maar dan vanaf nu dus wel een beetje opletten met combinaties maken...Ik ga met gelen aan de slag, heb nog hele leuke gehaakte bloemen liggen en die kunnen er dan mooi op. Een paar nieuwe kussenhoezen?
Al naaiend droom ik lekker verder.

Veel quiltplezier,
Françoise

Sunday, June 14, 2015

Opruimen en nieuwe ideeënHet werd een enorme chaos in de kamer, want de restjes moesten gesorteerd. Te grote stukken moeten weer in een doos. Ooit had ik 8 dozen vol met lapjes, meestal fat quarters.
Deze dozen heb ik nog steeds, ze staan bovenop de kast in de slaapkamer. Alleen zaten er inmiddels niet zo veel lapjes meer in...die zaten allemaal in tasjes bij projecten of in een van de manden.
Maar niet waar ze eigenlijk horen.
Tijd dus om ook al deze dozen naar beneden te halen en opnieuw te organiseren. Elke doos voor een andere kleur lapjes.Zo raakte deze mand tot op de bodem leeg. Alles is uitgezocht, op kleur gesorteerd. Vage dingen zijn weggegooid en de kleine stukjes zijn in de teil met kleine stukjes beland.


Ook de volgende mand raakte leeg: nieuwe lapjes gingen ook bij hun kleurgenootjes en restanten van quilts werden ook weer goed opgeborgen. Waar zal ik de manden nu eens voor gaan gebruiken?
Welk project pas er perfect in?

De dozen zitten weer tot de nok toe vol met kleur. Netjes het etiket bijgewerkt, zodat ik de juiste doos snel gevonden heb. Het leuke van deze klus op een warme vrijdagmiddag is dat ik alle stofjes weer eens in mijn handen heb gehouden, ik weet dus weer wat ik heb.
En al sorterend en vouwend, kon ik dromen over alle quilts die je met deze stoffen zou kunnen maken.
Maar dat is voor later...op zaterdag was er een atletiekwedstrijd voor Mr. X en hadden we thuis nog een verjaardagsfeestje te vieren. Gezellig visite over de vloer, samen eten en dan op zondag...

Is er een to do/wish lijstje. Dus niet alleen een lijstje met dingen die moeten (zoals de keuken opruimen en gordijnen wassen), maar ook de dingen die ik graag zou doen (zoals randjes borduren, wat haken en quilten). Een goede balans voor de zondag. En het heerlijke van het lijstje is dat je zo fijn kunt afvinken: was opgevouwen, 2 uur in de tuin gewerkt, de randjes zijn klaar.

Ook naaide ik wat van de scraps aan elkaar. Van 60 losse stukjes zijn het nu 30 duo's.
En terwijl ik de restjes aan elkaar zet, worden de scraps meteen nog wat verder gesorteerd.
Sommige stukjes worden toch nog even opgevouwen en alle roden en witten belanden in de lege mand.

Deze zijn bestemd voor de Dear Friends quilt. Althans daar passen ze in ieder geval goed bij.
Wat een heerlijk gevoel geeft deze opruim/sorteeractie.

Nog een fijne zondag en veel quiltplezier.
Françoise
(ps. blog geschreven: mag ook afgestreept van mijn lijstje)

Wednesday, June 10, 2015

Over scraps, restjes en fat quarters

Voor de eerste opdracht van de Quilt Along heb je Scraps nodig. Dus sjouwde ik een teil met resten naar beneden. En ja, dan zijn resten toch echt wat anders dan scraps. In deze teil zitten heel veel bijna hele fat quarters of halve of kwarten van een fat quarter, maar dat zijn dan dus geen scraps!
Veel te groot om te gebruiken en het was niet de bedoeling om scraps te snijden.

Dus toen haalde ik ook nog maar een tweede teil naar beneden. De stukjes in deze teil waren al wat kleiner, maar er zaten ook nog allerlei tasjes in. Geen idee wat er allemaal in zat.

Restjes van project X.

Restje van project Y.
En toen deed ik een volgende tas open: allemaal stroken van 3 cm breed, een patroon erbij en zelfs een paar blokken.
5 jaar geleden aan begonnen, 3 blokken gemaakt en in een tasje gestopt.

Maar zijn ze niet fraai?

En deze dan? De stof van de ster is best chique.

O ja, en dat zwarte lapje met die roze bloemen en een beetje zilver, ook zo mooi

Zelfs een blok in wording en al punten voor nog 12 blokken!

Het idee komt uit dit boek.

Uiteindelijk vond ik ook nog wat kleine scraps geschikt voor het project.
Vervolgens ben ik vanmiddag een half uurtje achter de naaimachine gekropen en heb ik ook aan het oude project een paar stroken genaaid.

En nog een bijkomend voordeel: alle resten worden meteen maar eens gesorteerd op kleur en ga ik netjes in de dozen doen, die ik daar wel voor heb staan. Kan ik gerichter zoeken en weet ik weer wat ik nog heb.

Veel quiltplezier,
Françoise

Tuesday, June 9, 2015

Quilt Along, zal ik?

Zal ik meedoen? Op het blog van: Crazymomquilts begint deze week een Quilt-along.
Een project om je restjes mee op te maken. Nou ja, of ze opraken zou ik niet dus beweren, maar goed het gaat er dus om dat je met resten een nieuwe quilt maakt. Ziet er gezellig uit....ik ga mijn bak met restjes er maar eens bij pakken. Het is al een hele tijd geleden dat ik mijn naaimachine heb laten snorren, heb veel handprojecten of ik de lapjes met de hand aan het naaien...


Voor meer informatie en inspiratie kun je het beste naar haar blog gaan...
Een leuk idee? Doe dan ook mee!

Veel quiltplezier,
Françoise

Sunday, June 7, 2015

Dear Saskia,

Voor het blokje met hele kleine stukjes, had ik stofjes nodig met een klein printje. En die vond ik in de envelop die ik van jou heb gekregen. Ze waren perfect voor dit blokje met in het midden hele kleine stukjes. Zo klein dat ik me even afvroeg of je daar niet beter gewoon één lapje voor kon nemen. Natuurlijk deed ik dat niet, dat is mijn eer te na, maar verleidelijk was het wel.

De weg van de minste weerstand noemen ze dat...
Nou daar gaan we niet voor! Niet met de lapjes en niet in het leven.
Zo hebben we allemaal onze minder 'perfecte' kanten en is het gras bij de ander groener.
Jammer dat je niet wat van elkaar kunt overnemen: dan had ik allang wat van jouw poetslust overgenomen, daar zou mijn huishouden best bij gebaat zijn (nee, het is hier nog echt geen beestenbende, maar iets meer poetslust/discipline zou ik best willen hebben).
Natuurlijk doe ik ook jou daar een plezier mee, want dan houd jij meer hobbytijd over.
En zo zouden we daar allebei veel plezier van hebben.

Maar ja, zo werkt het helaas niet en zal ik toch zelf af en toe wat poetsprioriteiten moeten stellen...

 Eigenlijk viel het me erg mee, dit blokje. Het was zo maar opeens af!
Veel quiltplezier en nog een fijne zondag.

Françoise

Friday, June 5, 2015

Dear Han,

Een paar jaar geleden ben je gegrepen door het quiltvirus en het heeft je niet meer losgelaten. Je begon gelijk maar met een mysterie, ach waarom ook niet, en hebt daar heel veel van geleerd.
Nog steeds ben je een spons die kennis van anderen en waar maar mogelijk opzuigt. Zo ontdek je al doende wat werkt en niet werkt, van welke stoffen je houdt en waarvan wat minder.
Je hebt prachtige echt eigen quilts voor de kleinkinderen gemaakt. Altijd heerlijk om te doen.
Nu zijn we dan ook met het avontuur bezig dat Dear Jane heet...ooit...ooit zullen ze af zijn.
Na de zomer zullen we elkaar zeker weer zien met de kleine blokjes op tafel.

Het leuke van dit blok is dat het niet van die typische 'Han' stofjes zijn, maar wel echte 'Françoise'-stofjes. Ik ben erg blij met het eindresultaat van dit blok.

De wasknijpers zijn wel erg groot voor de Dear Jane/Dear Friends blokjes...kun je ze tenminste nog terugvinden aan de waslijn.

Fijn weekend en veel quiltplezier,
Françoise