Sunday, March 29, 2015

En het bleef maar regenen

Vandaag is het zo'n dag voor klusjes binnenshuis. We moeten het wel doen met een uurtje minder, maar desondanks maakte ik een lijstje met klusjes die moesten gebeuren.
De was riep om mijn aandacht...er moest dringend wat verstelwerk worden gedaan (ik begrijp echt niet waarom een vestje een half jaar in de verstelhoek ligt in plaats van dat ik dat direct doe en dus het ook aan kan...punt van aandacht!)
Een ander puntje van mijn lijst was een blogje schrijven. Ik zet van alles op Facebook en Instagram, dat gaat lekker snel op mijn telefoon of tablet...
Voor een blog met foto's moet ik toch echt even de tijd nemen, maar toch ook leuk om te doen.
Dus bij deze werk ik nog een puntje van mijn lijstje af.

 De afgelopen weken heb ik me gestort op het haakwerk van Sophie's Universe. Wat een spannend project. Dit soort resultaat heb ik nog niet eerder gehad met haken. Een echte uitdaging.
 Mr. X breit op school een schaapje en thuis heb ik er ook even een gebreid. Daar waar hij weken op ploetert, ben ik in een uurtje klaar. Het breien kost hem veel tijd (iets meer aandacht zou goed werken), maar het patroon kon hij me piekfijn vertellen:
20 steken opzetten, dan 4 ribbels breien
6 steken afkanten aan beide zijden en dan weer 4 ribbels breien
etc.
Zijn handwerkjuf was verbaasd dat hij dit thuis zo had kunnen reproduceren!
Ook de geborduurde Randjes zijn helemaal bij...de puzzel wordt steeds leuker.
Soms denk ik nu: O, dat had ik beter zus of zo kunnen doen, maar ja, uithalen ga ik het niet.
Ik schaar dit onder de noemer: Voortschrijdend inzicht. Mooie term.
De log cabin blokken krijgen al een beetje gestalte.


Mijn to-do-lijstje is niet helemaal af, maar morgen is er gewoon weer een dag. Tijd om met de benen omhoog te gaan zitten, misschien nog wat borduren?
De dag was lang genoeg, niet alleen door het gemiste uurtje, maar ook omdat Mr. X een vriendje te logeren had en de heren vanmorgen om 6.00 uur (wintertijd, dus 7.00 uur zomertijd) al wakker waren en vol energie. En dat ging niet geheel geruisloos.
Maar ja, wat hadden ze een fijne dag...

Veel quiltplezier,
Françoise

Wednesday, March 18, 2015

Dear Mandy

Een verrassing is dit blokje niet meer voor je, want je zat er met je neus bovenop toen ik dit blokje afgelopen zaterdag bij jou aan tafel maakte. De stippen stof is een echt Mandy-lapje en het vogeltje kwam vers uit jouw voorraad mijn blokje in gevlogen. Heel genereus zette je jouw voorraad met rozen en roden naast mij op tafel om alvast wat punten te snijden voor de rand van mijn Dear Friends.
Dank je wel, dat is altijd een feest om dat te mogen doen. Even de lapjes van een ander aaien en van genieten.

Je ziet altijd de kans om mij flink aan het werk te zetten. Zo haalde ik zaterdag meteen een project uit de kast wat best wat aandacht kon gebruiken en heb ik daar nu alweer heel wat werk voor verzet.
Je bent ook diegene die dat 'boekje' bijhoudt voor ons als vriendinnen. Jij weet soms beter dan ik zelf welke projecten er nog in de kast liggen (niet af dus) en hoe de status van deze projecten is.
Wat dat betreft ben je een goede stimulator en een goed voorbeeld voor het doorzetten van projecten.
Afmaken van tops is voor jou nooit een probleem...

Door de jaren heen hebben we al heel wat levenservaringen uitgewisseld tijdens het zetten van heel wat steekjes. Ik hoop dat we dit nog lang vol mogen houden (dan komen mijn quilts vast nog wel eens af!)

Liefs,
Françoise

Sunday, March 15, 2015

Dear Anita

Tijdens de lezing over Hebben en Houden kwam ik je weer eens tegen. Jij nam een paar lapjes voor me mee (opruimen) en ik nam ze graag in ontvangst (er mag ook best een beetje het huis in!).
Je vertelde dat de lapjes al heel lang klaar liggen voor mijn Dear Friends quilt, maar dat je je ook elke keer afvroeg wanneer ben je een vriendin?

Een quiltvriendin kun je al snel zijn en om in mijn quilt te komen met je stofjes kun je ook een Facebook-vriend zijn. Een paar lapjes kunnen al verbinden. Ook kun je verbondenheid voelen zonder elkaar ooit in het echt zijn tegen te komen.

Maar wij kennen elkaar wel in het "echt" en dat is natuurlijk ook heel mooi. Tijdens het maken van het blokje, probeerde ik te bedenken hoe lang we elkaar al kennen. Jij volgde bij mij de basiscursus en het was voordat we kinderen hadden. Dus toch al zo'n 10 jaar geleden moet dat geweest zijn.

Af en toe kruisen onze wegen elkaar en dat is leuk!
Dank voor de stofjes, ze komen in dit blokje goed tot hun recht. Geen blokje uit de originele Dear Jane, maar een persoonlijke favoriet.

Met de machine genaaid, met uitzondering van het middenrondje.

Veel quiltplezier,
Françoise

Tuesday, March 10, 2015

Dear Friends middenblok als gratis patroon

Het middenblok van mijn Dear Friends quilt is een bijzonder mooi blok. Afkomstig uit een antieke quilt van rond 1870.
Na enig gepuzzel en gereken heb ik dit patroon jaren geleden al een keer gemaakt, maar nu het ook in een quilt zit, krijg ik regelmatig de opmerking: O, wat een mooi blok. Komt daar ook een patroon van?
Het patroon heb ik inmiddels gemaakt...uitgebreid getest op printbaarheid...
en het is nu gratis voor jullie ter beschikking via het web!Let er bij het printen op dat je de printerinstellingen hebt staan op "Ware Grootte", dan komt het allemaal goed. Op de tweede bladzijde staat ook een controle vierkantje van 3 x 3 cm. Meet dit na. Heeft het de juiste maat? Dan kloppen de andere mallen ook.


Afgelopen zaterdag heb ik het patroon uitgedeeld aan mijn cursisten van de Dear Jane/Farmers Wife/SBS cursus, of te wel kleine stukjes...en ik ben benieuwd hoe het daar in de quilts terecht komt.
De maten zijn afgestemd op de Dear Jane, maar door er randen om heen te zetten past hij ook prima in het midden van een SBS (Sylvia's Bridal Sampler)

Nog even voor de goede orde: het patroon is voor privé-gebruik en niet voor commerciële doeleinden. Wil je het ergens anders voor gebruiken dan voor je eigen quilt, dan kun je beter even contact opnemen om te overleggen.

Geniet ervan,
Françoise

Wednesday, March 4, 2015

Dear Riekie

Eindelijk heb ik dan het eerste hoekblok af...Niet dat ik al aan de hoeken toe ben, dat nog lang niet.
De lapjes voor dit hoekblok heb ik gekregen van Riekie, een trouwe mysterie-maakster en nog veel meer.
Wat bij haar altijd zo bewonderenswaardig is, is haar vlijt. En dat dan zeker in de positieve zin van het woord. Toen we Sylvia's Bridal Sampler maakten (1 blokje per week), maakte zij er elke zondagochtend eentje. Zo bleef ze goed op schema.
En nu doet ze dat ook met de Dear Jane, maar laten we vooral dat hele mooie patroon van de Love Entwined niet vergeten. Ik ben er niet aan begonnen, maar er zitten hele mooie elementen in.
Voor dit blok heb ik dan ook elementen uit deze quilt genomen: ze zijn niet alleen mooi, maar ik zie Riekie's quilt groeien en heb bewondering voor haar doorzettingsvermogen. Wat een klus!


Veel handwerkplezier,
Françoise